Tafelmanieren

Tafelmanieren

Dagelijkse strijd

Eten. We doen het allemaal, een paar keer per dag. Maar hoe, wat, waar en wanneer we eten, dat kan wel eens grondig verschillen. Zo zijn er ongetwijfeld mensen voor wie de etensmomenten een dagelijkse strijd vormen. ’s Morgens een strijd tegen de klok. Te lang in bed gelegen, weinig tijd over om samen aan tafel te zitten, de kinderen – of jijzelf – komen traag op gang, ze vinden niet onmiddellijk wat mee moet naar school, boterhammen voor school of op het werk moeten worden klaargemaakt, … Iedere ochtend dezelfde drukte, iedere ochtend dezelfde stress. En ’s avonds na het werk, opnieuw een strijd. Omdat je moe en gestrest bent van op het werk, eigenlijk geen zin hebt om te koken maar je vindt dat het toch moet, je niet goed weet wat je weeral moet klaarmaken. Kinderen om je heen die lastig en hongerig zijn en de oren van je hoofd zeuren wanneer het eten eindelijk klaar is. En als je dan aan tafel zit, ben je misschien zo gestrest, dat je nog weinig kan verdragen. Moeten de kinderen aan tafel zwijgen, stilzitten en flink hun bord leegeten. En is ook dat laatste weer een dagelijkse strijd: “mama, ik lust dat niet; ik moet dat niet hebben!” Of misschien maakt het je rustig wanneer de kinderen voor de TV eten of jijzelf aan tafel de krant kan lezen. Dat ieder gewoon met zijn eigen ding bezig is. En dan zijn er van die tafelmomenten die eindeloos duren: als de één klaar is met eten, komt de ander thuis van één of andere activiteit en moet ook man- of vrouwlief, die pas laat thuiskomt, nog eten. En als er dan nog spanningen zijn binnen het gezin, dan is het tafelgebeuren helemaal compleet: niet iedereen wilt samen aan tafel zitten, er worden gemakkelijk opmerkingen gegeven of ruzie gemaakt. Gezelligheid is ver te zoeken.

 

Gezellig familiemoment

Misschien is het goed om er eens bewust bij stil te staan dat een tafelmoment eigenlijk meer is dan alleen maar eten. Als jullie allemaal samen aan tafel zitten, is het ook een sociaal gebeuren. Wanneer er gepraat wordt over kleine en grote dingen, verhalen verteld worden, er gelachen wordt, dingen worden besproken, plannen worden gemaakt, dan geeft dit een gevoel van samenhorigheid, verbondenheid, geborgenheid, veiligheid. Vaak is het een van de enige momenten waarop iedereen van het gezin samen zit.

Dus heb jij ook een druk leven en gaat het er af en toe gestrest aan toe, neem dan eens bewust de tijd om wat meer relaxter aan tafel te zitten. Sta op tijd op en ga samen aan de ontbijttafel zitten. Maak van het koken geen verplichting en leg de lat niet te hoog. Het is oké om eens iets simpel klaar te maken, op te warmen en minder veeleisend te zijn. Gezond eten is belangrijk, maar gezond tafelen is minstens even belangrijk. Allemaal samen aan tafel. TV uit. Even de tijd nemen voor elkaar, er zijn voor elkaar, luisteren naar elkaar of gewoon samen zijn. Een rustmoment. Een moment om bij te tanken. Om alles eens los te laten. Momenten om te koesteren. Gezellige momenten om naar uit te kijken.