Zie mij graag

Zie mij graag

Complimenten. Erkenning. Bevestiging. Dat willen we allemaal wel graag, toch? Maar soms is de behoefte zo groot. Hunkeren naar bevestiging. Je partner nog eens horen zeggen hoe graag hij je ziet. Hunkeren naar erkenning. Je partner horen zeggen hoe goed je dat wel hebt gedaan. Soms heb je het zo nodig, dat je niet zonder kan. Als je het krijgt, word je even rustig. Maar als je de volgende dag niet weer die bevestiging, die erkenning krijgt, omdat je partner ook wel eens met iets anders bezig is dan met jou, dan ga je misschien wel twijfelen. “Ziet hij mij nog graag?”. “Voldoe ik nog wel aan haar verwachtingen?”. Je wordt lastig, je humeur zakt naar beneden en alleen die verlossende woorden kunnen je weer beter doen voelen. Als ze niet vanzelf komen, ga je misschien trekken en sleuren om toch maar die bevestiging te krijgen. Door ernaar te vissen. Aandacht te vragen. Of misschien zelfs door negatief te doen. Door te klagen. Je slachtoffer te voelen. Gewoon omdat je die erkenning niet krijgt. Of dat is toch wat je denkt.

 

Een bodemloos vat

Want is dat gevoel van niet-erkenning wel terecht? De woorden van de dag tevoren, waarbij je partner je een mooi compliment gaf, lijken allang vergeten. Misschien heb je ze wel niet gehoord. Of zijn ze niet binnengekomen. Misschien  heb je de neiging om een mooi compliment af te wimpelen. Af te blokken. Omdat het moeilijk is om het te geloven, om het toe te laten, om het helemaal op te nemen. Omdat je diep van binnen niet in jezelf gelooft, jezelf moeilijk een compliment kan geven, het moeilijk is om jezelf graag te zien of helemaal te aanvaarden zoals je bent. Dan mag een ander nog zo vaak mooie dingen tegen jou zeggen, wanneer je het niet zelf kan geloven, zal die erkenning van een ander nooit genoeg zijn. Je lijkt een bodemloos vat en dat kan voor een ander best wel vermoeiend zijn.

 

Jezelf graag zien

Heb jij zo’n nood aan bevestiging en erkenning van een ander, dan is het goed om er eens bij stil te staan dat je niet van een ander afhankelijk hoeft te zijn om je goed te voelen. Dat je beter, in plaats van te hengelen naar bevestiging en erkenning, leert om jezelf graag te zien. Om jezelf een schouderklopje te geven. Voor jezelf te applaudisseren. Jezelf een compliment te geven. Jezelf ’s morgens in de spiegel een liefdevolle blik toe te werpen. Want pas als je jezelf graag ziet, je jezelf aanvaardt zoals je bent, met je goede en minder goede kanten, als je jouw kwaliteiten kan zien en je gebreken erbij neemt, kan je een compliment van een ander toelaten en met de glimlach ontvangen. Een compliment krijgen zal dan leuk zijn, maar niet langer pers√© nodig om je goed te voelen.

Kan jij zeggen dat je jezelf graag ziet? Luister eens naar het volgend lied van Harrie Jekkers en ervaar wat de tekst met jou doet.